Dieet bij hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is wereldwijd een veel voorkomend ziektebeeld. Een gezonde levensstijl, waaronder een aangepast dieet, kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en de symptomen te beheersen. In dit artikel bespreken we waarom een dieet zo belangrijk is bij hart- en vaatziekten, hoe je door middel van voeding deze ziekten kunt voorkomen en waar je op moet letten als je al last hebt van deze aandoeningen.

Waarom is een dieet bij hart- en vaatziekten zo belangrijk?

Een dieet speelt een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Door middel van gezonde voeding kan je namelijk de bloeddruk verlagen, het cholesterolgehalte verbeteren en overgewicht verminderen. Dit zijn allemaal factoren die een grote invloed hebben op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Een aangepast dieet kan dus helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen en de behandeling ervan te ondersteunen. Het is dan ook belangrijk om bewust te zijn van welke voedingsstoffen je wel en niet moet eten bij hart- en vaatziekten.

Een dieet om hart- en vaatziekten te voorkomen. Waar let je op?

Een aangepast dieet kan niet alleen helpen bij de behandeling van hart- en vaatziekten, maar ook bij de preventie ervan. Het is aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen, zoals vezels, onverzadigde vetten en antioxidanten, kunnen bijdragen aan een gezond hart en een goede bloedsomloop. Het eten van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitbronnen kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, transvetten, zout en suiker kan ook helpen om het risico op deze ziekten te verminderen.

Overige factoren die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen

Naast een aangepast dieet, zijn er natuurlijk meerdere factoren die de kans op deze ziekten verkleinen. Lichaamsbeweging speelt hierin een belangrijke rol. Regelmatig sporten kan helpen om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen, het gewicht onder controle te houden en de bloedsuikerspiegel te reguleren.  

Het vermijden van tabak is ook essentieel bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Roken beschadigt de wanden van de bloedvaten en verhoogt het risico op atherosclerose, een aandoening waarbij vetten zich ophopen in de bloedvaten en de bloedstroom belemmeren.

Helaas, maar waar; stress is ook een factor die kan meespelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dit kan verminderd worden door middel van ontspanningsoefeningen, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Een goede nachtrust is ook belangrijk voor het verminderen van stress.

Last van hart- en vaatziekten? Pas je dieet er op aan met deze tips!

Als je al last hebt van hart- en vaatziekten is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om minder verzadigde en transvetten te eten, deze vetten kunnen namelijk de hoeveelheid cholesterol in je bloed verhogen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Kies in plaats daarvan voor onverzadigde vetten zoals olijfolie, noten en vette vis, oftewel een cholesterol verlagend dieet. Ook is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten, deze bevatten namelijk veel vezels, vitamines en mineralen die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Probeer daarnaast zout zoveel mogelijk te vermijden, want te veel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Wij hebben alvast drie heerlijke zoutarme recepten voor jou op een rijtje gezet!

Dieetadvies nodig? Vraag onze online diëtisten!

De online diëtisten van The Right Meal staan voor jou klaar. Wij geven graag op maat gemaakt advies over een dieet bij hart- en vaatziekten. Heb jij hier vragen over of wil je graag advies ontvangen? Neem contact op! 

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over hoe het werkt? Klik hier.