Wie zijn wij?

In oktober 2020 is The Right Meal opgericht door Lourens Pouwer (links) en Marcel Pols (rechts).  

Wij hebben ruime ervaring opgedaan in de zorg- en foodsector (Radboudumc, FrieslandCampina, Plus Supermarkten en FoodforCare) en hebben grote kennis opgebouwd over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast zijn wij mantelzorger. Dat is geen keuze, dat overkomt je en dan moet je er staan en heb je behoefte aan praktische oplossingen. 

Wij liepen er tegenaan dat veel patiënten het thuis lastig vinden de juiste keuzes te maken en te komen tot lekkere maaltijden als ze ziek zijn. Sommige patiënten onderschatten het belang van voeding tijdens hun ziekte en behandeling. Naasten weten vaak niet hoe ze op de juiste manier kunnen helpen.

We willen mensen thuis de juiste begeleiding op het gebied van eten en drinken bieden door middel van praktische oplossingen die rekening houden met hun persoonlijke voorkeur en leefsituatie.

Onze Voedingsvisie

Voor iedereen de juiste maaltijd, ook als je ziek bent. Dat is het doel van The Right Meal. We ondersteunen je bij het kiezen, kopen en koken. Heb je de zorg voor een ander, dan kunnen we ook helpen. Wij bieden voedingsadvies en begeleiding voor thuis die professioneel, praktisch en persoonlijk is.

De werkwijze is heel simpel. Per ziekte is een voedingsprogramma ontwikkeld. Op het moment dat je cliënt wordt, vertalen we het voedingsprogramma naar een persoonlijk voedingsplan dat rekening houdt met je ziekte, behandeling, smaak en leefsituatie. Jouw plan omvat doelen, voedingsinformatie, adviezen, recepten en tips voor kant-en-klare maaltijden. 

De recepten zijn niet gebaseerd op hypes, maar zoveel mogelijk met onbewerkt, gevarieerd en seizoensgebonden eten, voor iedere portemonnee. Wij verkiezen zelf koken boven kant-en-klare maaltijden. Maar als je niet in staat bent om te koken of geen hulp hebt, dan adviseren wij over de best mogelijk kant-en-klare maaltijden en tussendoortjes die je kunt krijgen in de supermarkt. Jouw situatie staat daarbij centraal.

Samen komen we tot een passend voedingsplan, zodat je eet wat je lekker vindt en wat goed is in jouw situatie. Van goed eten voel je je fitter, ook als je ziek bent!

Ziek zijn ben je niet alleen. We hebben praktische oplossingen, zoals een app met je persoonlijk voedingsplan zodat jouw naasten eenvoudig boodschappen kunnen doen of koken. Onze recepten en tips zijn ook geschikt om voor het gehele gezin te gebruiken.

Onze adviezen worden wetenschappelijk ondersteund door de dieet-behandelrichtlijnen van voeding bij kanker en ondervoeding en op de kanker specifieke richtlijnen van de LWDO (Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie). We baseren ons daarnaast, voor zover de behandeling dat toelaat, op de Richtlijnen voor Goede Voeding. Dit betekent dat de recepten eiwitrijk en vezelrijk zijn, vaak groenten, fruit en/of melkproducten bevatten en dat we kiezen voor producten met weinig verzadigd vet of toegevoegde suikers.

Bronnen onderbouwing voedingsadviezen

-       Vogel, J. et all. Handboek voeding bij kanker, tweede druk 2016.
-       Kruizenga, H. & Wierdsma, N. (2020) Zakboek Diëtetiek
-       Dieetbehandelingsrichtlijn kanker. 20/10 uitgevers
-       Dieetbehandelingsrichtlijn ondervoeding. 20/10 uitgevers
-       Oncoline. Voedings- en dieetbehandeling.
Beschikbaar via: Oncoline.nl
-       Voedingenkankerinfo.nl
-       Wereld kanker onderzoekfonds. Voedingsadviezen.
Beschikbaar via:
Eet gezond | Wereld Kanker Onderzoek Fonds (wkof.nl)
-       Rooijen van, S. Fit4surgery. (2018)
Colorectal cancer surgery: clinical improvements introducing prehabilitation
-       Bruns, E. Fit4surgery (2019)
Towards resilience: prehabilitation in elderly with colorectal cancer

Onze Missie

Patiënten in de thuissituatie in elke fase van hun ziekte en behandeling in staat stellen de juiste maaltijd te kiezen, kopen en te bereiden, zodat ze zelfredzamer en fitter worden en minder last hebben van complicaties

Ouderen in de thuissituatie, die kwetsbaar zijn door minder eetlust, spierverlies, het wegvallen van een partner en minder mobiel zijn, ondersteunen met voedingsadvies en begeleiding, zodat zij zelfredzamer worden en meer genieten van eten en drinken.

Naasten in de thuissituatie zoveel mogelijk ontzorgen met praktische oplossingen op het gebied van eten en drinken.

Het Team

Suzanne Vonk

Diëtist & Voedingswetenchapper

Suzanne is diëtist, leefstijlcoach en voedingswetenschapper. Ze is één van de diëtisten die je zal begeleiden als je start. Daarnaast zorgt ze ervoor dat recepten voor lekkere maaltijden worden ontwikkeld. Ook is is ze betrokken bij de (door) ontwikkeling van de handige app.

Suzanne is gespecialiseerd in oncologie en leefstijlverandering. Naast kanker heeft ze veel ervaring met obesitas. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

De afgelopen jaren heeft Suzanne als onderzoeker bij het VUmc gewerkt op het gebied van gedragsverandering en gezondheidscommunicatie.

 Ook heeft ze bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gewerkt als voorlichter op het gebied van voeding en kanker (voedingenkankerinfo.nl).

Sacha Lichthart

Diëtist & Voedingswetenschapper

Sacha werkt bij The Right Meal als diëtist en voedingswetenschapper. Zij is één van de diëtisten die je zal begeleiden bij The Right Meal. Naast haar betrokkenheid bij de (door) ontwikkeling van de app, zorgt zij ervoor dat daar iedere maand weer nieuwe smakelijke recepten aan worden toegevoegd.

De afgelopen jaren heeft Sacha gewerkt als diëtist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daar heeft zij zich gespecialiseerd in oncologie en oncologische chirurgie. Sacha is lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. 

Sacha heeft in haar directe omgeving te maken gehad met het effect van ziekte en behandeling bij kanker. Al vroeg in haar opleiding tot diëtist wist zij dat zij mensen wil helpen om goed maar vooral lekker te kunnen blijven eten in deze periode van hun leven.

Janine van Linschoten

Diëtist & Productontwikkelaar

Janine is diëtist en productontwikkelaar. Ze is één van de diëtisten die je zal begeleiden als je start. Daarnaast zorgt ze ervoor dat recepten voor lekkere maaltijden worden ontwikkeld. Ook is is ze betrokken bij de (door) ontwikkeling van de handige app.

Ze heeft als diëtist ervaring opgedaan in het ziekenhuis, waar ze met veel verschillende ziektebeelden heeft gewerkt. Ze staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Naast voedingsbegeleiding is het ontwikkelen van nieuwe maaltijden niet alleen haar werk maar ook haar grootste passie. Ze zorgt ervoor dat er wekelijks nieuwe recepten in de app komen te staan zodat er in iedere situatie passend gegeten kan worden!

Onze Partners

Integraal Kankercentrum Nederland

Prof. Dr. T. (Thijs) Merkx,
Voorzitter raad van bestuur IKNL en hoogleraar Trends & Patronen in Kanker en Zorg Radboudumc

“Behandeling van ondervoeding: voorkomen is beter dan genezen!"

Erasmus MC

Prof. Dr. J.G.J.V (Joachim) Aerts,
hoogleraar en afdelingshoofd longgeneeskunde Erasmus MC

“Het is belangrijk dat patiënten met kanker direct starten na de diagnose"

OLVG

Dr. P.W.A. (Peter) Kunst,
longarts OLVG, voorzitter beleidsportefeuille Wetenschap en Innovatie Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)

“Voor veel patiënten is de extra aandacht en de praktische begeleiding die The Right Meal kan bieden erg nuttig”

Integraal Kankercentrum Nederland

Dr. S. (Sandra) Beijer,
senior onderzoeker en vice-voorzitter landelijke werkgroep diëtisten oncologie

“Mensen met kanker hebben een optimale voeding nodig om de behandeling te kunnen doorstaan en het herstel zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar wat is optimale voeding? En hoe kun je als patiënt dit thuis vertalen in maaltijden en tussendoortjes? "

Universiteit Wageningen

Prof. Dr. Ir. E. (Ellen) Kampman, Hoogleraar Voeding en ziekten Wageningen University & Research (WUR)

Er is ontzettend veel bekend over wat voeding kan doen bij ziekte. The Right Meal personaliseert deze kennis naar een op maat gemaakt voedingsprogramma voor patiënten. Daarnaast houden ze rekening met smaak en leefsituatie. Die persoonlijke aanpak is bijzonder.”

Daarnaast werkt The Right Meal samen met een groot aantal personen en organisaties die bijdragen aan kennisvergaring, ontwikkeling van recepten en tips voor kant-en-klare maaltijden en ICT.

Maureen Achtereekte, diëtist en foodfotograaf

Sharona Sprong, diëtist en foodfotograaf

Michelle de Vrij, diëtiste Nutrimedia

Ahlam Ouali, diëtist en foodfotograaf

Rob Peters, ICT-ondernemer/digitale marketing Handpicked Agencies

Michael van de Watering, ICT-ondernemer/food hospitality

Maarten van Kroonenburg, startup begeleiding BW Ventures

Sanne Geurtsen, DELA Innovation Lab

Susan Diepstraten, ROM Utrecht region

Onze Tarieven

Het uurtarief voor onze diëtisten bedraagt € 62,40 per uur.

Het voedingsprogramma van The Right Meal is gebaseerd op in totaal ca. 2,5 tot 3 uur diëtistische zorg gedurende 3-6 maanden, afhankelijk van het ziektebeeld en jouw wensen. De totale kosten bedragen ca. € 150,- tot € 180,-, inclusief gratis toegang tot de The Right Meal app met persoonlijke recepten en tips.

Meer zorg is mogelijk door middel van een extra consult op basis van € 15,60 per kwartier.

Per kalenderjaar vergoedt de zorgverzekeraar 3 uur diëtistische zorg uit de basisverzekering na verrekening van eigen risico. Daarmee wordt het voedingsprogramma voor 50 tot 100% gedekt.