Cholesterol verlagend dieet hart- en vaatziekten

cholesterol verlagend dieet

Het verlagen van cholesterol om hart- en vaatziekten te voorkomen kan door je voeding aan te passen. De oncologie diëtisten van The Right Meal helpen je hier graag bij. In deze blog geven we je enkele tips om de cholesterol binnen je dieet te verlagen.

Waarom starten met een cholesterol verlagend dieet bij hart- en vaatziekten?

Met het aanpassen van je leefstijl kun je er zelf voor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Voeding is een belangrijk onderdeel in die leefstijl aanpassing. Voeding heeft namelijk direct een effect op het cholesterolgehalte, de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de bloedsuiker. Dit zijn allen risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit kan je aanpakken met een cholesterol verlagend dieet of een zoutarm dieet. 

Welke voedingsstoffen hebben effect bij een cholesterol verlagend dieet en natriumbeperkt dieet?

Bij een cholesterol verlagend dieet gaat het vooral om het eten van de juiste vetten. Vetten kunnen worden verdeeld in onverzadigde en verzadigde vetten. Het eten van producten laag in zout helpt ook bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. Dit wordt ook wel een natriumbeperkt dieet genoemd. 

Het effect van verzadigde en onverzadigde vetten op je gezondheid

Binnen het cholesterol verlagend dieet wordt vooral gelet op de verhouding tussen het verzadigde vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet kan namelijk het LDL-cholesterol in je bloed laten stijgen, het minder gunstige cholesterol. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwd of verstopt raken, waardoor de bloeddruk stijgt. Onverzadigd vet daarentegen verlaagt het cholesterol gehalte in je bloed, omdat dit het goede cholesterol (HDL-cholesterol) ondersteunt. Daarnaast levert onverzadigd vet essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken maar wel belangrijk zijn voor een goede gezondheid en waar we met een cholesterol verlagend dieet op focussen. Er zijn verschillende onverzadigde vetzuren, de meest bekende zijn de omega-3 vetzuren die bijvoorbeeld in vis zitten.

Onverzadigde vetten zitten onder andere in:

 • Vis
 • Noten
 • Olijfolie
 • Avocado
 • Olijven
 • Peulvruchten

Verzadigde vetten vind je in:

 • Kaas
 • Boter
 • Vlees
 • Pizza
 • Croissantjes
 • Koek

cholesterol verlagend dieet

Het effect van zout op je gezondheid

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt gaat je lichaam vocht vast houden. Hierdoor heeft het hart meer moeite om het bloed rond te pompen en ontstaat er een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt om de bloeddruk te verlagen.

85% van alle Nederlanders eet meer zout dan is aanbevolen. De maximale hoeveelheid zout wordt gesteld op 6 gram per dag, echter is een lagere inname gunstiger voor de gezondheid. Het meeste zout krijgen we binnen van bewerkte voedingsmiddelen en gerechten, slechts 20% van de zoutinname komt van het zelf toevoegen van zout. Hieronder zie je de hoeveelheid zout die zich in enkele populaire producten bevindt ten opzichten van de maximale hoeveelheid zout die je per dag zou moeten consumeren.

Zoutgehalte cholesterolverlagend dieet

Probeer zo veel mogelijk onbewerkte producten te eten en maak zo weinig mogelijk gebruik van pakjes en zakjes. Kook vooral zelf, vers en breng op smaak met verse en gedroogde kruiden. Zie de afbeelding hieronder voor het zoutgehalte in verschillende producten en een goede vervanger.

Natriumbeperkt dieet

Advies van de diëtist

De diëtisten van The Right Meal kunnen je helpen om je voeding aan te passen zodat het risico op hart- en vaatziekten afneemt. De diëtist bespreekt samen met jou hoeveel vetten en zout je nu binnen krijgt en kijkt samen met jou wat mogelijk is om dit te verbeteren. Hierbij houden we rekening met wat je gewend bent te eten en wat je lekker vindt. Maak direct een afspraak

Gerelateerde berichten:

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over hoe het werkt? Klik hier.