Cholesterol verlagend dieet hart- en vaatziekten

cholesterol verlagend dieet

Voeding bij hart- en vaatziekten

Met het aanpassen van je leefstijl kun je er zelf voor zorgen dat je kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Voeding is een belangrijk onderdeel in die leefstijl aanpassing. Voeding heeft namelijk direct een effect op het cholesterolgehalte, de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de bloedsuiker. Dit zijn allen risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit kan je aanpakken met een cholesterol verlagend dieet of een natriumbeperkt dieet. 

Welke voedingsstoffen hebben effect bij een cholesterol verlagend dieet en natriumbeperkt dieet?

Het eten van de juiste vetten en producten laag in zout helpen bij het verlagen van je kans op hart- en vaatziekten. Dit wordt ook wel een natriumbeperkt dieet of cholesterol verlagend dieet genoemd. 

Cholesterol verlagend dieet

Binnen het cholesterol verlagend dieet wordt vooral gelet op de verhouding tussen het verzadigde vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet kan namelijk het LDL-cholesterol in je bloed laten stijgen. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwd of verstopt raken, waardoor de bloeddruk stijgt. Onverzadigd vet daarentegen verlaagt het cholesterol gehalte in je bloed. Daarnaast levert onverzadigd vet essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken maar wel belangrijk zijn voor een goede gezondheid en waar we met een cholesterol verlagend dieet op focussen. Er zijn verschillende onverzadigde vetzuren, de meest bekende zijn de omega-3 vetzuren die bijvoorbeeld in vis zitten.

Natriumbeperkt dieet

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt gaat je lichaam vocht vast houden. Hierdoor heeft het hart meer moeite om het bloed rond te pompen en ontstaat er een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt om de bloeddruk te verlagen.

85% van alle Nederlanders eet meer zout dan is aanbevolen. Het meeste zout krijgen we binnen van bewerkte voedingsmiddelen en gerechten, slechts 20% van de zoutinname komt van het zelf toevoegen van zout.

Cholesterolverlagend dieet

Probeer zo veel mogelijk onbewerkte producten te eten en maak zo weinig mogelijk gebruik van pakjes en zakjes. Zie de afbeelding hieronder voor het zoutgehalte in verschillende producten en een goede vervanger.

Natriumbeperkt dieet

Advies van de diëtist

De diëtisten van The Right Meal kunnen je helpen om je voeding aan te passen zodat het risico op hart- en vaatziekten afneemt. De diëtist bespreekt samen met jou hoeveel vetten en zout je nu binnen krijgt en kijkt samen met jou wat mogelijk is om dit te verbeteren. Hierbij houden we rekening met wat je gewend bent te eten en wat je lekker vindt. Maak direct een afspraak

Gerelateerde berichten:

Courgettesoep met gerookte kip - the right meal
Kanker

3 lunch recepten bij kanker

Iedereen ervaart een chemobehandeling anders. Zo kan je klachten krijgen met betrekking tot je eetlust. Onze diëtisten hebben drie lunch

Kanker

Webinar Wereld Kanker Dag

Hoe ga je om met veranderde smaak? Mag je alles eten als je kanker hebt? Wat helpt tegen de misselijkheid?

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over het werkt? Klik hier.