Wij kunnen je helpen!

Kanker

Ziek zijn kost veel energie. Het is topsport.

Voeding is extra belangrijk voor, tijdens en na je behandeling.

Dat betekent dat je genoeg moet eten en drinken, dat hetgeen wat je eet ook raak moet zijn.

Het is belangrijk dat je niet wacht totdat je voedingsproblemen krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbedoeld gewichtsverlies/toename, weinig eetlust, misselijkheid, obstipatie, geur- en smaakverandering en kauw- en slikproblemen.

Je kunt het beste meteen starten met goed en eiwitrijk eten als je de diagnose kanker krijgt. Als je in staat bent goed te blijven eten en drinken tijdens je behandeling, dan blijf je fitter en heb je minder bijwerkingen en complicaties.

Door veel aandacht aan je eten en drinken te besteden, zodat je de noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt, verklein je de kans op medische drinkvoeding. Medische drinkvoeding wordt door de meeste patiënten niet erg gewaardeerd.

Na je behandeling kun je regelmatig vermoeid zijn, het vertrouwen in je lichaam verloren zijn of nog wat onzeker zijn over de toekomst. Je sluit een zware emotionele periode af.

Je wilt je leven weer oppakken en zoekt naar een nieuwe balans. Veel mensen willen dan hun eetgewoonten veranderen. Het is niet makkelijk om daarin je weg te vinden. Hoe kom je weer op gewicht, hoe val je af, hoe kun je gezonder eten. Iedereen heeft zijn/haar eigen vragen.

Wij kunnen je helpen! Meld je aan voor ons voedingsprogramma of bel voor meer informatie.

“Ik wil bij de hand worden genomen, want ik merk dat ik niet goed kan nadenken. Het voedingsprogramma biedt uitkomst”

aldus Marianne.

COPD

COPD beïnvloedt je dagelijkse leven. Vermoeidheid en benauwdheid zijn belangrijke klachten. De ziekte vraagt veel energie. Je kunt zowel afvallen als aankomen door je ziekte. Als je te sterk afvalt, neemt je weerstand af en ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Aankomen kent ook gezondheidsrisico’s. Gevarieerd eten en drinken is belangrijk. Ook is het door je hoge energieverbruik belangrijk dat je van bepaalde voedingsstoffen extra binnen krijgt. 

Het is niet makkelijk als je net de diagnose COPD krijgt om dit goed te organiseren. Als je al wat langer hiermee bekend bent, heb je misschien gewichtsproblemen of vind je het moeilijk elke dag te bedenken wat je zal eten en drinken.

Wij kunnen je helpen! Meld je aan voor ons voedingsprogramma of bel voor meer informatie.

“Door de recepten en tips, de vriendelijke en duidelijke begeleiding heb ik meer zin in eten gekregen en weet ik ook dat ik het juiste eet,”

aldus An.

CORONA (COVID-19)

Corona is een heftige ziekte, het kan zijn dat je intens ziek bent geweest en zelfs een ziekenhuisopname hebt gehad. Het herstel verloopt niet naar wens. Je blijft moe, je conditie is achteruit gegaan en je hebt behoorlijk wat gewicht verloren. Je oude leven kun je nog niet oppakken, het bewegen, koken en wellicht het kauwen kan veel energie kosten. 

Van een arts heb je de diagnose COVID-19 gekregen. Het is dan belangrijk dat je extra aandacht gaat besteden aan voeding bij herstel. Om die reden wordt diëtistische zorg aangeraden voor mensen die corona hebben gehad.

Wij kunnen je helpen. Meld je aan voor ons voedingsprogramma of bel voor meer informatie.

“Mijn geur en smaak zijn veranderd. Nu weet ik niet wat te koken. Gelukkig kreeg ik tips wat doen”

aldus Nabil.

Ondervoeding of risico op ondervoeding

Ondervoeding betekent dat je in een korte periode fors bent afgevallen.

Gewichtsafname: >5% in 1 maand

Of

Gewichtsafname: > 10% in < 6 maanden

Ook kun je ondervoed zijn als gevolg van een te lage BMI*:

< 20 bij mensen onder 70 jaar
< 22 bij mensen 70 jaar en ouder

De oorzaken van ondervoeding kunnen verschillend zijn en meerdere redenen hebben.

Een risico op ondervoeding heb je op het moment dat je ziek wordt of niet in staat bent jezelf goed te verzorgen doordat bijvoorbeeld boodschappen doen of koken lastig gaat. Ouderen lopen een dubbel risico. Naarmate je ouder wordt, neemt spiermassa af. De spieren ondersteun je met de juiste voeding: eiwitten. Als je dat niet goed doet, kun je slapper en vermoeider worden. Dat geeft beperkingen en risico’s zoals afvallen.

Wij kunnen je helpen! Meld je aan voor ons voedingsprogramma of bel voor meer informatie.

*BMI is een score waarbij je gewicht via een berekening wordt afgezet tegen je lengte (gewicht/lichaamslengte in kwadraat)

“De zorg van The Right Meal begint, waar de zorg van het ziekenhuis eindigt"

aldus Nico

Hart- en vaatziekten

Mensen die te maken hebben met hart- en vaatziekten wordt geadviseerd te letten op hun eten en drinken. Vaak is het noodzakelijk minder zout en vet te eten dan ze zijn gewend. Zout en vet zijn smaakmakers. Soms vinden mensen het lastig om een nieuwe leefstijl aan te leren en vol te houden, maar het terugvallen in het oude patroon is vaak niet zonder risico.

Wij gaan je helpen! Binnenkort bieden we een voedingsprogramma voor patiënten met hart- en vaatziekten. Stuur ons mail als je geïnteresseerd bent, dan nemen we contact op als het programma gereed is.

“Ik val af, terwijl ik dacht voldoende te eten en krijg nu recepten en tips voor eiwitrijke gerechten"

aldus Jan

Ondervoeding of risico op ondervoeding

Maak je je zorgen over je partner, familielid of bekende die ziek of herstellende is? Vind je het lastig om de juiste hulp te bieden als het gaat over het kiezen, kopen en koken van een maaltijd? Merk je dat je goedbedoelde hulp niet altijd aansluit bij de wensen van de ander? Heb je vanwege de zorg voor je andere familieleden of je werk moeite om alles rondom voeding goed georganiseerd te krijgen? Ben je op zoek naar professionele en praktische oplossingen die je ontzorgen?

Wij kunnen je helpen! Meld je aan voor ons voedingsprogramma of bel voor meer informatie.

Cliënten waarderen de zorgverlening van The Right Meal met een 8,5