Ketogeen dieet | Voeding kanker

ketogeen dieet

Ketogeen dieet & jouw behandeling

Je hebt vast wel eens gehoord van het ketogeen dieet of misschien wel het advies van iemand in je omgeving gekregen om dit dieet te volgen tijdens je behandeling. 

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is de strengste vorm van een koolhydraat beperkt dieet. Wanneer je koolhydraten volledig of bijna helemaal (maximaal 50 gram per dag) weglaat dan spreken we van een ketogeen dieet. 

Wat zijn koolhydraten precies?

Koolhydraten zijn naast vetten en eiwitten de belangrijkste bron van energie in onze voeding. Koolhydraten komen in onze voeding voor in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten dus in brood, aardappels, peulvruchten, groenten en fruit. Maar ook in frisdrank, sapjes, koekjes, snoep en gebak. Kortom koolhydraten kom je bijna in alle voedingsmiddelen tegen. Koolhydraat arme voeding is vaak lastig voor veel mensen. Als je ziek bent en bepaalde smaakvoorkeuren hebt kan het moeilijk vol te houden zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam als je koolhydraatarm eet?

Wanneer je weinig tot geen koolhydraten eet dan komt er minder glucose in je bloed. Ook de noodvoorraad glycogeen (dit kan snel worden omgezet in glucose als je lichaam in een noodsituatie of tijdens duursport energie nodig heeft) in je lever raakt steeds verder uitgeput. Je lichaam heeft dan nog een reserve mechanisme om je lichaamscellen en vooral je hersenen te voorzien van brandstof. Bij dit reservemechanisme wordt overgegaan op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ketonen of ketonlichamen. Je lichaam kan deze ketonen gebruiken als brandstof.

Ketogeen dieet bij kanker

Net zoals gezonde lichaamscellen hebben kankercellen glucose nodig als energiebron. Wanneer je koolhydraatarm eet of het ketogeen dieet volgt dan daalt de hoeveelheid glucose in je bloed. De theorie is dat de kankercellen worden ‘uitgehongerd’ door een gebrek aan energie. 

Wat laten onderzoeken zien?

Onderzoeken met kankercellen in reageerbuizen en bij proefdieren laat zien dat de aanwezigheid van ketonen in het bloed de kankercellen gevoeliger lijken te maken voor bestraling en chemotherapie. Daarentegen laten onderzoeken ook zien dat kankercellen zich aanpassen aan het ketogeen dieet. De kankercellen werden ongevoeliger voor behandeling en kwaadaardiger van aard. Ook werd bij proefdieronderzoek gezien dat er bij muizen sprake is van veel gewichtsverlies bij het ketogeen dieet. 

Onderzoeken bij mensen laten nog geen overtuigende resultaten zien van een eventueel gunstig effect op kanker. Wel kan worden geconcludeerd dat het meestal veilig lijkt te zijn om het dieet te volgen. Er is geen effect gevonden op de groei van tumoren. 

Het advies van The Right Meal

Wij raden af om een ketogeen dieet te volgen, omdat het dieet moeilijk uit te voeren en vol te houden is. Daarnaast is er een aanzienlijk risico op ongewenst gewichtsverlies.

Wil je weten wat jij het beste kunt eten om je behandeling zo goed mogelijk aan te kunnen of om sneller te herstellen na je behandeling? Neem contact met ons op via info@therightmeal.nl

Gerelateerde berichten:

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over hoe het werkt? Klik hier.