Voeding bij prostaatkanker
Wat is prostaatkanker?
Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en komt in de meeste gevallen voor vanaf een leeftijd van 45 jaar. De tumor ontwikkelt zich in de klierbuisjes van de prostaat. Per jaar zullen ongeveer 13.500 mannen prostaatkanker ontwikkelen. De juiste voeding kan de behandeling ondersteunen en het herstel bevorderen.
Overgewicht en prostaatkanker
De exacte oorzaken van prostaatkanker zijn nog niet volledig bekend. Risicofactoren zijn onder andere leeftijd, genetica, hormonale veranderingen en leefstijlkeuzes zoals ongezonde voeding en onvoldoende beweging. Overgewicht is een belangrijke risicofactor gebleken voor het ontwikkelen van prostaatkanker. Vetweefsel produceert namelijk hormonen en andere stoffen die ontstekingen en de groei van kankercellen kunnen bevorderen. Het behouden van een gezond lichaamsgewicht door middel van voeding en beweging is daarom cruciaal.
Gezonde voeding bij prostaatkanker
Het advies is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon na te streven, met een normale hoeveelheid calorieën passend bij de persoonlijke behoefte. Daarnaast wordt een eiwitrijk dieet aanbevolen, met een inname van 1,0-1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, om spiermassa te behouden en te ondersteunen bij herstel. Bij de diagnose is er in de meeste gevallen geen sprake van ondervoeding, omdat overgewicht vaak voorkomt bij mannen die de diagnose krijgen. In gevorderde stadia van de ziekte kan de voedingstoestand echter verslechteren door factoren zoals pijn, vermoeidheid en verminderde eetlust.
Voeding bij hormoontherapie
Hormoontherapie, een veelvoorkomende behandeling bij prostaatkanker, kan verschillende bijwerkingen hebben. Zo kan hormoontherapie leiden tot verlies van spiermassa en toename van lichaamsvet. Daarnaast verhoogd hormoontherapie het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Hierbij is een gezond eetpatroon en voldoende beweging van belang. Verder is er een grote kans op de ontwikkeling van osteoporose, omdat hormoontherapie de botdichtheid kan verlagen. Het is hierbij belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen, alcoholgebruik te matigen en regelmatig te bewegen. Sommige mannen ervaren opvliegers tijdens hormoontherapie. Fyto-oestrogenen, die voorkomen in sojaproducten, kunnen deze klachten mogelijk verminderen, hoewel er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om dit met zekerheid te zeggen.
Voeding bij radiotherapie en chirurgische ingrepen
Radiotherapie, ofwel brachytherapie, is een vorm van inwendige bestraling en veroorzaakt meestal geen voedingsgerelateerde klachten. Echter, uitwendige bestraling kan het rectum beschadigen, wat kan leiden tot darmklachten zoals diarree, krampen en een verhoogde ontlastingsfrequentie. Hoewel voeding hier maar een beperkte invloed op heeft, kan het helpen om vezelrijke voeding tijdelijk te vermijden en frequent kleinere maaltijden te eten. Chirurgische ingrepen zoals transurethrale resectie van de prostaat (TURP) en radicale prostatectomie hebben over het algemeen geen directe impact op de voeding. Wel is het voor- en na de operatie van belang om een eiwitrijk dieet te volgen om herstel te bevorderen en de kans op complicaties te verkleinen .
Vitamine D bij prostaatkanker
Uit onderzoek blijkt dat mannen met prostaatkanker met voldoende vitamine D in hun bloed een betere prognose kunnen hebben. Vitamine D is kan ons lichaam zelf aanmaken onder invloed van zonlicht en daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via onze voeding. Alleen bij een tekort aan vitamine D kan er geadviseerd worden om dit te suppleren. Het is daarom van belang om eerst de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laten controleren. Het gebruik van supplementen tijdens de behandeling van prostaatkanker dient altijd te worden afgestemd met een diëtist of arts. Sommige supplementen kunnen namelijk de effectiviteit van behandelingen negatief beïnvloeden of ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
Wat kan een diëtist van The Right Meal voor jou betekenen bij prostaatkanker?
Bij The Right Meal staat gezonde voeding centraal. Onze gespecialiseerde diëtisten kunnen jou helpen door gepersonaliseerde voedingsadviezen te geven rekening houdend met jouw specifieke behoeften, omstandigheden en eventuele bijwerkingen van de behandeling. Wij staan klaar om jou te begeleiden tijdens elke stap van de behandeling en de herstelperiode.
Heb je vragen over voeding bij prostaatkanker of wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op.
Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!
Maak een afspraak voor een intakegesprek.
Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.
Ben je naaste en wil je weten wat je kunt doen voor je partner of familie?
The Right Meal
Bekijk onze social kanalen!
Meer informatie?
Telefoonnummer
0629578445
Email
info@therightmeal.nl
Adres
Beeksestraat 57
4841 GB Prinsenbeek
KVK: 92533418
AGB-code praktijk: 24005089
Copyright © 2022 The Right Meal – Website Design by Nomad Cartel