Het belang van eiwitten als je ziek bent

Eiwitten bij ziekte

Als je ziek bent is het belangrijk dat je voldoende eiwit binnenkrijgt. Dit geldt voor veel ziekten, zoals kanker, longziekten en long COVID. Als je ziek bent beweeg je minder. Daardoor denk je misschien onbewust dat je minder eten nodig hebt maar dat is niet waar. Je lichaam is namelijk keihard aan het werk om te vechten tegen de ziekte. Wellicht heb je ook klachten, zoals diarree of moet je overgeven. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen verloren gaan. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nog niet kunnen opnemen.  

Wat zijn eiwitten?  

Eiwitten zijn een van de hoofd voedingsstoffen en komen met name voor in vis, vlees, zuivelproducten, zoals yoghurt of kaas, peulvruchten en noten.  

Eiwitten zijn dé bouwstoffen voor je lichaamscellen en spelen ook een belangrijke rol voor je immuunsysteem.  

Wat is het effect van eiwitten? 

Als je ernstig ziek bent worden spieren makkelijker afgebroken. Ook worden spieren minder goed opgebouwd. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat je minder goed eet doordat je eetlust is afgenomen. Al deze factoren kunnen leiden tot gewichtsverlies en dat betekent vooral een afname van je spiermassa. Dat leidt dan weer tot een slechtere conditie. Ook een operatie of een behandeling met medicijnen kunnen leiden tot een verzwakking van je lichaam. Door voldoende eiwitten te eten zorg je ervoor dat je voldoende bouwstoffen hebt om je spiermassa te behouden. Dit zorgt voor een betere conditie.  

Een goede of zo goed mogelijke conditie tijdens het ziek zijn heeft voordelen. Je herstelt beter van de ziekte en het versterkt je immuunsysteem. Ook kun de behandeling vaak beter doorstaan. 

Hoeveel eiwitten heb je nodig? 

Gemiddeld gezien hebben gezonde mensen ongeveer 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een gezonde vrouw die 60 kilogram weegt heeft ongeveer 48 gram eiwitten per dag nodig. Als je ziek bent heb je meer eiwitten nodig. Gemiddeld gaan we dan uit van 1.2 gram tot 1.5 gram per kilogram. Jouw diëtist kan precies uitrekenen wat je nodig hebt. Het is daarnaast ook belangrijk om een grotere portie eiwitten in één keer te eten. Eiwitten worden namelijk beter opgenomen als je ze in grote aantallen tegelijk eet. Daarbij gaan we uit van ongeveer 20 gram per portie. Dus 20 gram bij het ontbijt, de lunch en het avondeten.

Naast het eten van eiwitten is het belangrijk om te bewegen, ook in de vorm van krachttraining. Dit zorgt voor een betere conditie en maakt het mogelijk om spiermassa op te bouwen. Het is goed om na een training een portie eiwitten te eten, omdat deze juist dan goed opgenomen worden door je spieren. 

Welk eten of drinken bevat veel eiwitten? 

Eiwitten zitten onder andere in vis, vlees, kwark of Skyr, kaas, kip, noten, eieren, (soja)melk, brood en peulvruchten. Wil je weten of er veel eiwitten zitten in de producten die jij lekker vindt? Kijk dan op het etiket. Je kunt dit zien in de tabel bij ‘eiwitten’. Onderstaande afbeelding geeft een goede indicatie van de hoeveelheid eiwitten per portie. 

Ben je overtuigd van het belang van eiwitten maar weet je niet goed hoe je ze moet implementeren in jouw voedingspatroon of heb je simpelweg de energie niet om er op eigen houtje mee aan de slag te gaan? Onze diëtisten helpen je graag verder. Je kunt je hier aanmelden voor een voedingstraject. Dan ga je samen met je diëtist kijken naar wat er allemaal speelt. Zij zal ook je eiwitbehoefte berekenen.  

Mail naar dietist@therightmeal.nl of meld je aan via de aanmeld button.

Gerelateerde berichten:

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over hoe het werkt? Klik hier.