3x friszure recepten (bij smaakverandering) 

2

Smaakverandering komt veel voor bij oncologie-patiënten. Het kan komen door de ziekte zelf, of door de behandeling. Het kan zijn dat eten bijvoorbeeld naar metaal gaat smaken, voeding bitter gaat smaken, of dat juist voeding nauwelijks nog smaak heeft. Vaak is smaakverandering tijdelijk, maar helaas kan het soms ook blijvend zijn.  

Geur en smaak gaan samen. Als het één verminderd is, verandert het ander ook mee. Smaken kunnen snel veranderen tijdens behandeling, dus het kan goed zijn om verschillende gerechten te blijven proberen en door te wisselen. 

Ondanks dat eten tegenstaat, is het toch belangrijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Met sommige ingrediënten kun je gerechten een ’touch up’ geven zodat het beter past bij jouw smaakvoorkeur. Wanneer je wat mosterd, zilveruitjes, augurk of komkommer toevoegt is de smaak heel anders en kan het weer lekker zijn! Maak gebruik van sterke smaakmakers om gerechten of producten die geen smaak meer hebben lekker te maken. Wanneer je een vieze smaak ervaart kan het helpen om na het eten een pepermuntje, zuurtje of sinaasappel te eten. 

Bij deze drie recepten met frisse en/of zure smaken. Te vinden in onze recepten-app, of om mee te geven aan je patiënten. 

Recept 1: Eiwitrijke frisse shake met kwark en fruit

Ingrediënten (op basis van 2 personen):

  • 300 gram (plantaardige) kwark 
  • 0,5 komkommer 
  • 2 kiwi’s 
  • 2 appels 
  • 6 blaadjes verse munt 
  • optioneel: 40 gram (vanille) eiwitpoeder 

Kookinstructie: 

Doe de kwark in een blender. Was de komkommer en snijd deze in stukjes. Haal de schil van de kiwi en snijd deze ook in stukjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes. Doe de komkommer, kiwi en appel bij de kwark in de blender. Was de blaadjes munt en doe deze samen met het eiwitpoeder ook in de blender. Zet de blender aan totdat alles glad is en er geen stukjes meer zijn. Serveer direct.  

Recept 2: Citroen yoghurt muffins

Ingrediënten (op basis van 6 muffins):

  • 150 gram volkoren tarwemeel 
  • 25 gram (vanille) eiwitpoeder  
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad 
  • 100 gram suiker 
  • 1 snufje zout 
  • 150 gram magere yoghurt 
  • 2 eieren 
  • citroensap van 1 citroen 
  • 40 milliliter zonnebloemolie 

Kookinstructie: 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng alle droge ingrediënten door elkaar (het meel, eiwitpoeder, lijnzaad, suiker en zout). Meng hier de yoghurt, eieren, citroensap en zonnebloemolie door en maak er een glad beslag van. Doe 6 papieren of siliconen cupcake-vormpjes en een muffinvorm en verdeel het beslag over de 6 vormpjes. Zet de muffins 20-25 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de muffins gaar zijn.  

Recept 3: Zuurkoolschotel

Ingrediënten (op basis van 2 personen):

  • 400 gram kruimige aardappelen 
  • 250 gram (wijn)zuurkool 
  • 200 gram half-om-half gehakt 
  • 2 eetlepels tomatenpuree 
  • 2 theelepels mosterd 
  • 4 eetlepels crème fraîche 
  • 4 eetlepels geraspte kaas 
  • 1 eetlepel vloeibare margarine of olie 

Kookinstructie: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Zet een pan met water op en kook hier in de aardappelen in 20 minuten gaar. Kook in een andere pan de zuurkool in 20 minuten gaar. Verwarm wat boter of olie in een koekenpan en rul hierin het gehakt. Voeg de tomatenpuree toe aan het gehakt laat dit meebakken voor 3 minuten. Blus af met een scheutje water. Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn en stamp fijn met een stamper. Giet de zuurkool af en schep dit door de aardappelpuree. Breng op smaak met de mosterd. Vet een ovenschaal in en doe hierin het gehaktmengsel. Schep hier de puree van aardappel en zuurkool op. Meng in een kommetje de crème fraîche en de geraspte kaas en smeer dit boven op de ovenschotel. Zet de schotel in de oven voor 5-10 minuten totdat de bovenkant goudbruin is.  

Gerelateerde berichten:

Nieuwsbrief

Prehabilitatie via The Right Meal

Prehabilitatie via The Right Meal Prehabilitatie, gericht op het verbeteren van de fysieke conditie van patiënten vóór een operatie, heeft

gevulde aubergine - the right meal
Hart- en vaatziekten

Bloeddrukverlagende voeding

Bloeddrukverlagende voeding is voeding die de bloeddruk kan verlagen en kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.