Wat kun je het beste eten als je kanker hebt?

gezonde voeding

Door de diagnose en de behandeling van kanker kan je leven ingrijpend veranderen, waardoor het noodzakelijk is een nieuw eetpatroon te vinden. Gedurende deze periode kunnen er tal van vragen opkomen. Wat mag ik wel eten? Wat mag ik niet eten? Daarnaast kunnen bijwerkingen zoals smaakveranderingen en misselijkheid optreden als gevolg van de behandeling. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Ons team van diëtisten heeft dit voor jou op een rijtje gezet.

Zelf invloed 

Als je de diagnose kanker krijgt dan kom je vaak in een mallemolen terecht. Veel zaken moeten snel beslist worden. Je gaat vaak snel beginnen met een behandeling. Veel mensen vragen zich af of ze zelf iets kunnen doen. En dat kan. Je kunt met goede voeding ervoor zorgen dat je zo fit mogelijk blijft en dat je je behandeling zo goed mogelijk doorkomt. 

Waar moet je op letten als je kanker hebt?

Je zult tijdelijk anders moeten gaan eten. Tijdens de behandeling voor kanker heb je namelijk een aantal zaken meer nodig en een aantal dingen kun je beter niet eten. 

Je hebt meer eiwitten nodig. Deze eiwitten zijn nodig om je spiermassa te behouden. Deze kan namelijk snel afbreken tijdens de behandeling voor kanker. Ook zijn voldoende eiwitten nodig om weefsels te laten herstellen die kapot zijn gemaakt door chemotherapie of bestraling. Eiwitten zijn ook belangrijk voor je immuunsysteem. Je immuunsysteem is tijdens de behandeling voor kanker vaak minder sterk, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. En als laatste helpt voldoende eiwitten om je gewicht stabiel te houden. 

Zorg dus ervoor dat je eiwitrijk eet tijdens je behandeling. Je kunt het beste zo snel mogelijk na je diagnose starten met goed eten. Maar ook als je later in je behandeling start met goed eten, kun je hier veel profijt van hebben.

De volgende dingen zijn belangrijk

 • eiwitrijk eten: 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. De diëtist van The Right Meal kan voor jou berekenen hoeveel eiwit je precies nodig hebt. Eiwitten zitten in vlees, vis, tofu, peulvruchten, zuivel, kaas en noten
 • voldoende kcal om op gewicht te blijven. De diëtist van The Right Meal kan voor jou berekenen hoeveel kcal je precies nodig hebt. 
 • Voldoende goede vetten: eet 1x in de week vette vis, eet elke dag een hand noten, bak in olijfolie en voeg avocado toe aan je smoothie of salade
 • Drink voldoende vocht: drink elke dag 1,5 tot 2 liter vocht. Koffie, thee, water en zuivel tellen allemaal mee. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je je afvalstoffen goed kwijt kunt, want bijvoorbeeld in het geval van chemotherapie belangrijk is. Voldoende drinken zorgt er ook voor dat je voldoende energie houdt.
 • Drink geen alcohol 
 • Neem geen grapefruit, of grapefruit achtigen zoals pomelo. Sinaasappel, mandarijn, citroen en limoen kun je wel eten

Wees voorzichtig met supplementen

Veel mensen gebruiken supplementen om de kans op kanker te verkleinen of hun behandeling te ondersteunen. Het is echter belangrijk te weten welke supplementen veilig zijn om te nemen. Hoog gedoseerde supplementen, dat zijn supplementen met meer dan 100% van de ADH, worden tijdens de behandeling voor kanker afgeraden, tenzij ze voorgeschreven zijn door een arts.

Omgaan met klachten

Veel mensen die een behandeling krijgen bij kanker ervaren klachten, zoals misselijkheid en smaakveranderingen. Dit is enorm vervelend en kan ervoor zorgen dat je weinig zin hebt om te eten. Maar niet eten is geen optie, goed eten is enorm belangrijk om zo goed mogelijk door je behandeling heen te komen, dus hoe kun je dan het beste omgaan met deze klachten?

Tips bij misselijkheid

 • Probeer niet te eten vanaf een half uur vóór tot een half uur na bestraling in het buikgebied of bij de maag. Bij chemotherapie nemen misselijkheidsklachten doorgaans een uur na de behandeling af, dus wacht met eten en drinken tot dat moment.
 • Kies voor koude gerechten of laat warm voedsel eerst afkoelen, aangezien koude gerechten vaak beter worden verdragen bij misselijkheid dan warme gerechten.
 • Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt, vooral ’s ochtends vroeg, bijvoorbeeld door te knabbelen op droog voedsel zoals toast, crackertjes of een soepstengel. Overweeg het zuigen op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit, wat de speekselklieren activeert en een droge mond en vieze smaak kan voorkomen.
 • Bij sommige mensen helpt het om gember of pepermunt te nemen. Drink bijvoorbeeld gemberthee of muntthee of neem een pepermuntje.
 • Zorg dat je voldoende drinkt, een vochttekort zorgt ervoor dat je je misselijk voelt
 • Bruisend water drinken kan ook helpen tegen de misselijkheid

Afspraak maken?

Onze diëtisten kunnen kijken of je voldoende eiwitten binnenkrijgt en je tips geven om je voedingspatroon aan te passen. Ook kunnen ze helpen bij klachten veroorzaakt door de ziekte of de behandeling

Gerelateerde berichten:

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.

Aanmelding afspraak uitgebreid voedingsadvies

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over hoe het werkt? Klik hier.