Eiwitrijk dieet bij COPD

COPD is een aandoening aan de luchtwegen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en een verminderde longfunctie. Een eiwitrijk dieet kan helpen bij het behoud van de spiermassa en het verbeteren van de ademhaling. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een eiwitrijk dieet bij COPD, hoeveel eiwitten je nodig hebt en welke voedingsmiddelen rijk zijn aan eiwitten.

Waarom een eiwitrijk dieet bij COPD? 

Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en zijn daarom belangrijk voor het behoud van de spiermassa. Bij COPD kan er sprake zijn van spierverlies, vooral in de benen en de ademhalingsspieren. Een eiwitrijk dieet kan, zoals eerder benoemd, helpen bij het behoud van de spiermassa en kan zo bijdragen aan het verbeteren van de ademhaling.

Daarnaast spelen eiwitten een rol bij het immuunsysteem en de wondgenezing. Bij COPD is het immuunsysteem vaak verzwakt en kan er beschadigd weefsel in de longen zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om het immuunsysteem te ondersteunen en de wondgenezing te bevorderen.

Hoeveel eiwitten bij een eiwitrijk dieet bij COPD?

Hoeveel eiwit je precies nodig hebt bij COPD is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, lengte en gewicht, en de ernst van je COPD. Over het algemeen wordt aangeraden om 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te nemen. Bij mensen met ernstig COPD kan het nodig zijn om meer eiwitten binnen te krijgen om spierverlies tegen te gaan. Raadpleeg een van onze diëtisten voor advies op maat! 

Eiwitrijke voedingsmiddelen 

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vis en schaaldieren, zoals zalm, tonijn en garnalen
  • Vlees, zoals kip, rundvlees en varkensvlees
  • Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas
  • Eieren
  • Peulvruchten, zoals linzen, bonen en kikkererwten
  • Noten en zaden, zoals amandelen, pinda’s en pompoenpitten
  • Sojaproducten, zoals tofu en tempeh

Het is belangrijk om te variëren en een gebalanceerd dieet te volgen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Onze blog over het belang van eiwitten als je ziek bent, geeft je hierover meer informatie.

Voedingsadvies op maat 

Naast het verhogen van de eiwitinname, is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl en voldoende beweging. De online diëtisten van The Right Meal kunnen helpen bij het opstellen van een passend dieet. Wij geven onder andere advies over een gezonde voeding en levensstijl voor mensen met COPD. Of lees meer over voeding bij longziekten

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over het werkt? Klik hier.