Dieet en COPD

Dieet en COPD zijn twee belangrijke factoren als het gaat om de gezondheid van je longen. COPD is een longziekte die wordt veroorzaakt door het inademen van schadelijke stoffen zoals tabaksrook of bijvoorbeeld chemicaliën op de werkplek. Gelukkig kan een gezond dieet helpen om de symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren bij mensen met COPD.

Welke voedingsmiddelen bij een dieet en COPD?

Een dieet met veel fruit, groenten, volle granen en mager vlees is belangrijk als je COPD hebt. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en de immuniteit kunnen verbeteren. Het is ook goed om meerdere kleine maaltijden te eten in plaats van enkele grote maaltijden, omdat dit kan helpen bij kortademigheid en spijsverteringsproblemen. Onderstaand een aantal voedingsmiddelen die je kan toepassen in je dieet bij COPD. 

  1. Fruit en groenten: Deze voedingsmiddelen bevatten veel antioxidanten en voedingsstoffen. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de immuniteit te verbeteren. Donkere bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten ook vitamine K, wat kan helpen bij het voorkomen van botverlies.
  2. Volle granen: Volle granen zijn rijk aan vezels en kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Ze kunnen ook helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en te voorkomen dat de energieniveaus van iemand met COPD dalen.
  3. Magere eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen en onderhouden van spieren. Magere eiwitten zoals gevogelte, vis, eieren en magere zuivelproducten zijn goede opties.
  4. Vocht: Voldoende hydratatie is belangrijk voor mensen met COPD. Het drinken van water, thee en andere vloeistoffen kan helpen bij het losmaken van slijm en het verminderen van hoesten.
  5. Gezonde vetten: Gezonde vetten, zoals die in noten, zaden, avocado’s en olijfolie, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Minder risico op COPD met een dieet

Een gezond dieet geeft minder risico op COPD. Het is belangrijk om zo min mogelijk voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan verzadigde vetten en transvetten. Denk bijvoorbeeld aan fastfood, gefrituurd voedsel en bewerkte snacks. Dit kan het risico op het ontwikkelen van COPD verminderen. Het is ook belangrijk om de inname van zout te beperken om vochtretentie en ademhalingsproblemen te voorkomen.

Advies voor een passend dieet en COPD

Kortom, een gezond dieet is belangrijk voor mensen met COPD om de symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Maar ieder lichaam is anders. Onze diëtisten geven graag advies op maat dat rekening houdt met individuele behoeften en beperkingen. Zij helpen je verder met een passend dieet bij COPD. Neem contact op of plan een afspraak in!

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over het werkt? Klik hier.