COPD en voeding

COPD en voeding

Eiwitrijk dieet bij COPD

Goede en gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Wanneer je COPD hebt is het extra belangrijk om alert te zijn op wat je eet. Vermoeidheid en kortademigheid kunnen ervoor zorgen dat je minder actief bent dan voorheen. Je lichaam verbruikt dan minder brandstof wat een toename van het gewicht tot gevolg kan hebben. Ook zien we vaak ongewenst gewichtsverlies optreden wanneer het lichaam meer brandstof verbruikt door ontstekingen in de longen en ademhaling meer energie kost. Daarnaast wordt er soms minder gegeten doordat het eten bereiden (te) veel energie kost. Goede en gezonde voeding bij COPD draagt bij aan het behouden of het bereiken van een gezond gewicht en een zo goed mogelijke conditie.

Voordelen van een eiwitrijk dieet bij COPD

Een eiwitrijk dieet bij COPD is zowel bij onder- als overgewicht erg belangrijk. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam en hebben we nodig om te herstellen van infecties, ontstekingen en wonden. Ook zijn onze spieren opgebouwd uit eiwitten. Door een eiwitrijk dieet bij COPD in combinatie met beweging zorg je ervoor dat jouw spieren behouden blijven of sterker worden. Dit is niet alleen belangrijk voor je algehele conditie maar ook juist voor je ademhalingsspieren bij COPD en voeding. De diëtisten van The Right Meal helpen je bij het samenstellen van een voedingsplan ob.v. COPD en voeding dat past bij jouw doelen, leefsituatie en smaak.

Eiwitten zijn één van hoofdvoedingsstoffen in onze voeding naast vetten en koolhydraten. Ons eten bevat verschillende eiwitbronnen die belangrijk zijn bij COPD en voeding, zoals:

●        Vlees. Denk bijvoorbeeld aan plakjes kipfilet op brood of een stukje vlees bij de warme maaltijd.

●        Vis. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm op brood, tonijn uit blik in een pastasalade of een stukje witvis bij de warme maaltijd.

●        Vegetarische vleesvervangers. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje geroosterde kikkererwten of tempeh in een salade.

●        Kaas. Denk bijvoorbeeld aan een plak kaas op brood, geraspte kaas over een ovenschotel of mozzarella in een salade.

●        Eieren. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt eitje tussendoor of een omelet als lunch.

●        Zuivelproducten. Denk bijvoorbeeld aan een beker drinkyoghurt bij het ontbijt, een schaaltje kwark tussendoor of een smoothie tussendoor.

●        Noten. Denk bijvoorbeeld aan een notenreep of een handje ongezouten noten.

●        Peulvruchten. Denk bijvoorbeeld aan een soep van linzen of bonenschotel.

Uitdagingen bij een eiwitrijk dieet COPD

Vaak horen wij terug dat mensen met COPD bij hun voeding ervaren dat melk en melkproducten slijmvorming geven. Er is helaas geen bewijs dat er meer slijm in de longen wordt aangemaakt, dat neemt niet weg dat je dit wel zo kan ervaren. Dit komt doordat zoetere melkproducten voor een plakkerig gevoel in de mond zorgen waardoor er meer speeksel wordt aangemaakt. Wat kun je doen om dit gevoel te verminderen bij een eiwitrijk dieet bij COPD?

–          Probeer zuurdere melkproducten zoals karnemelk, (Griekse) yoghurt, kwark of Skyr.

–          Maak eens een smoothie met vers fruit.

–          Neem na een zuivelproduct een slokje water of iets anders fris.

Jouw traject start hier!

Heb jij hulp nodig bij COPD en voeding en wil je graag aankomen in gewicht, afvallen of fitter worden? Neem contact met ons op. Onze diëtisten staan voor je klaar.

Gerelateerde berichten:

Courgettesoep met gerookte kip - the right meal
Kanker

3 lunch recepten bij kanker

Iedereen ervaart een chemobehandeling anders. Zo kan je klachten krijgen met betrekking tot je eetlust. Onze diëtisten hebben drie lunch

Kanker

Webinar Wereld Kanker Dag

Hoe ga je om met veranderde smaak? Mag je alles eten als je kanker hebt? Wat helpt tegen de misselijkheid?

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.

Maak een afspraak

Meld je aan via ons formulier en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Jouw privacy is ontzettend belangrijk voor ons! We zullen je data nooit delen met derden. Voor meer informatie, lees ons Privacybeleid

Wil je eerst meer weten over het werkt? Klik hier.