3x eiwitrijke recepten voor en na operatie

1

Deze recepten zijn eiwitrijk, vezelrijk en calorierijk. Geschikt om te eten in aanloop naar een operatie toe, of voor herstel en opbouw van energie en kracht tijdens of na behandeling.  

Recept 1: Geroosterd brood met zalm en gepocheerd ei

Ingrediënten (op basis van 2 personen):

  • 2 eieren 
  • 4 sneetjes volkorenbrood 
  • 4 plakjes gerookte zalm 
  • 2 avocado’s 
  • Scheut azijn 

Kookinstructie: 

Breng een pannetje met water aan de kook. Voeg een flinke scheut azijn toe aan het water. Breek een ei in een kopje. Maak met een (pol)lepel een draaikolk in het water. Giet in de draaikolk het ei. Haal na 3 minuten het gepocheerde ei uit de pan met een schuimspaan en leg het ei op een bord. Herhaal dit nog een keer met het andere ei. Rooster ondertussen de boterhammen in de oven of toaster. Leg de geroosterde boterhammen op een bord en verdeel hierover de plakjes zalm. Halveer de avocado en verwijder de pit. Snijd de avocado in de lengte in reepjes en verwijder het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Verdeel de avocado over de zalm en leg het ei er bovenop.  

Recept 2: Kip teriyaki

Ingrediënten (op basis van 2 personen):

  • 2 teentjes knoflook 
  • 4 eetlepels zoutarme sojasaus 
  • 1 eetlepel sesamolie 
  • 2 eetlepels honing 
  • 1 eetlepel maïzena 
  • 2 kippendijfilets 
  • 250 gram ovengroente 
  • 200 gram zilvervliesrijst 

Kookinstructie: 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de knoflook fijn. Doe dit samen met de sojasaus, sesamolie en honing in een steelpan. Breng dit aan de kook en blijf goed roeren. Voeg eventueel wat maïzena toe om de saus dikker en stroperig te maken, laat dit achterwege als de saus al dik genoeg is. Neem een ovenschaal en leg hierin de kippendijfilets. Smeer de kip in met de helft van de saus en zet voor 10 minuten in de oven. Meng ondertussen de andere helft van de saus door de ovengroente. Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de groente over de ovenschaal en zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking. Serveer de kip met de groente en rijst. 

Recept 3: Peer-bananensmoothie

Ingrediënten (op basis van 2 personen):

  • 2 peren 
  • 1 banaan 
  • 250 milliliter (lactosevrije) halfvolle melk 
  • 1 theelepel kaneel 
  • 40 gram whey protein eiwitpoeder (vanille) 

Kookinstructie: 

Schil de peer en snijd in stukjes. Haal de schil van de banaan en snijd deze ook in stukjes. Doe de peer en banaan in een blender, samen met de melk, kaneel en eiwitpoeder. Mix alles goed door elkaar totdat er een glad mengsel is ontstaan. Serveer direct of zet in de koelkast om later te serveren.  

Gerelateerde berichten:

Nieuwsbrief

Interview met Kim Derks

Interview met Kim Derks, oncologieverpleegkundige Naam: Kim Derks, 27 jaar Afdeling: Oncologie en hematologie  Type kanker: Bloedkanker  Lymfklierkanker  Solide tumoren  Geen

Nieuwsbrief

Presentatie bij Adamas

Presentatie bij Adamas Vier keer in het jaar geeft diëtiste Femke een presentatie “Voeding bij kanker” bij het Adamas inloophuis,

Nieuwsbrief

Bezoek sportgeneeskunde Rotterdam

Bezoek Sportgeneeskunde Rotterdam Eind juli waren wij als team van The Right Meal te gast bij Sportgeneeskunde Rotterdam, waar onder

Nieuwsbrief

Een app vol recepten

Een app vol recepten Wat biedt The Right Meal? Online voedingszorg geheel afgestemd op de situatie van patiënt. Een team

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.