3x voedzame recepten tijdens chemokuur

Recepten kanker: pasta met tonijn

Ben jij op zoek naar lekkere recepten die je kunt maken gedurende jouw chemokuur? The Right Meal is gespecialiseerd in het samenstellen van recepten speciaal voor kankerpatiënten. Tijdens jouw behandeling is het namelijk belangrijk dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, kcal en vezels. Dit kan lastig zijn door vervelende klachten en problemen. Onderstaande drie gerechten voldoen aan deze focuspunten. Hiernaast zit er veel variatie in om het helemaal passend te maken naar eigen smaak of ongemakken. Onze specialisten van The Right Meal hebben drie recepten voor tijdens chemokuur op een rij gezet. Veel kookplezier! 

Recepten kanker: Boerenkoolquiche

 Recept 1: Boerenkoolquiche

Ingrediënten voor 1 quiche (ca. 3 personen)

  • 2 sjalotten
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 300 gram boerenkool
  • 6 plakjes hartige taart bladerdeeg
  • 5 eieren
  • 125 milliliter kookroom (light)
  • 250 gram kipreepjes
  • Eventueel peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snipper de sjalotten. Verhit de helft van de vloeibare margarine en fruit hierin de sjalotten aan. Voeg beetje bij beetje de boerenkool toe zodat het kan slinken. Vet ondertussen een quichevorm in met de rest van de vloeibare margarine en bekleed de vorm met het hartige taart bladerdeeg. Klop de eieren los in een grote kom en voeg de kookroom en kipreepjes toe. Voeg vervolgens de boerenkool toe zodra dit helemaal is geslonken. Breng op smaak met wat peper. Giet het boerenkoolmengsel in de vorm. Zet de quiche voor 35 minuten in de oven en serveer als de korst goudbruin is geworden. 

Tips van onze diëtist

Tip 1: Is er sprake van misselijkheid? Deze quiche kan na bereiding ook koud worden gegeten.

Tip 2: Last van vermoeidheid? Neem een deel van de quiche, snijd de rest in stukken en vries per portie in voor een volgende keer.

Tip 3: Ongewenst gewichtsverlies? Kies dan voor normale kookroom en mogelijk spekreepjes.

Tip 4: Ongewenst gewichtstoename? Dan zijn de kookroom light en kipreepjes magerdere keuzes.

recepten chemokuur: Libanese bowl met falafel

Recept 2: Libanese bowl met falafel

Ingrediënten op basis van 2 personen

  • 300 gram falafel
  • 2 eetlepels hummus
  • 150 gram zilvervliesrijst (ongekookt)
  • ½ komkommer
  • 250 gram tomaat
  • 75 gram feta
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 rode ui
  • 75 gram granaatappelpitjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de falafel op een ovenplaat en zet in de oven voor ca. 12 minuten. Kook ondertussen de zilvervliesrijst volgens de verpakking. Snijd alle groenten fijn en kruimel de feta. Als de rijst klaar is en de falafel gaar is kun je het bord opmaken. Leg de rijst in een kom of diep bord en leg de groentemix aan de andere kant. Leg bovenop de falafel met een eetlepel hummus. Garneer met de granaatappelpitjes en de feta. Eet smakelijk!

3 tips van onze diëtist

Tip 1: Heb je last van een pijnlijke of gevoelige mond? Laat de limoensap dan uit het recept. Ook kan de rode ui weggelaten worden of fruit deze iets aan in de pan. Zo wordt de ui minder knapperig en iets zoeter. Sommige voedingsmiddelen kunnen enkele bijwerkingen van bijvoorbeeld een chemokuur versterken. Zo kunnen scherp voedsel en citrusvruchten het slijmvlies in de mond en keelholte irriteren.

Tip 2: Bij een droge mond kan de portie rijst gehalveerd worden. Voeg iets meer feta en/of hummus toe om de maaltijd wat zachter te maken.

Tip 3: Bij vermoeidheid kan er voor voorgesneden groenten gekozen worden.

recepten chemokuur: Pasta met tonijn

Recept 3: Pasta met tonijn

Ingrediënten zijn op basis van 2 personen

  • 150 gram volkoren penne pasta (ongekookt)
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 100 gram tonijn (uit blik, op waterbasis)
  • 200 gram baby spinazie
  • 4 eetlepels zure room

Bereidingswijze

Zet een pan met water op en kook hierin de pasta zoals staat aangegeven op de verpakking. Snijd ondertussen de gedroogde tomaten in reepjes en laat de tonijn uitlekken. Giet de pasta af zodra deze klaar is. Meng de zongedroogde tomaten, tonijn, spinazie en zure room. Voeg vervolgens toe aan de pasta. Meng alles goed door elkaar en serveer.

Tips! 

  1. Dit recept staat binnen 15-20 minuten op tafel, en is relatief makkelijk te bereiden.
  2. Bij een slechte eetlust kan er extra zure room worden toegevoegd.
  3. Voeg bij een zoete smaakvoorkeur wat honing aan de maaltijd toe.
  4. Voor een zoute smaakvoorkeur: voeg wat (geraspte) oude kaas toe aan de maaltijd.

 

Ontvang recepten die bij jou aansluiten!

Wil je meer lekkere recepten ontvangen die ook nog eens extra goed voor je zijn tijdens een chemokuur? In de app van The Right Meal geven onze oncologie diëtisten tips en lekkere recepten die specifiek bij jouw wensen aansluiten. Wij zijn gespecialiseerd in recepten speciaal voor kankerpatiënten. Meld je aan en ontvang naast persoonlijke begeleiding ook een app vol met 75 lekkere recepten. Eerst meer te weten komen? Dat kan op onze pagina die gaat over goede voeding bij kanker. 

Gerelateerde berichten:

Nieuwsbrief

Prehabilitatie via The Right Meal

Prehabilitatie via The Right Meal Prehabilitatie, gericht op het verbeteren van de fysieke conditie van patiënten vóór een operatie, heeft

gevulde aubergine - the right meal
Hart- en vaatziekten

Bloeddrukverlagende voeding

Bloeddrukverlagende voeding is voeding die de bloeddruk kan verlagen en kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er

Goede voeding verbetert je gezondheid. Wij helpen je graag!

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Aanmelden is eenvoudig en in 1 minuut gedaan.